София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Ценко Чоков и групата му са с повдигнати обвинения от Спецсъда

В ареста остават баща и син Чокови

7 годиниПравосъдие 29 Боряна Райчева

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Ценко Чоков и седмината участници в ръководената от него организирана престъпна група.

Срещу Ценко Чоков са повдигнати пет обвинения - като ръководител на организирана престъпна група, за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди, палежи (престъпления по чл. 321, чл. 252, чл. 142, чл. 129 и чл. 330 от НК).

На Мартин Чоков (син на Ценко Чоков) също са повдигнати обвинения за участие в ОПГ, лихварство, отвличане и побой. Освен това, той е привлечен и за принуда, както и за заплаха със смърт (престъпления по чл. 213а и чл. 144 от НК).

Обвинения за участие в групата са повдигнати на Иван Тодораков, Димитър Каменов, Иван П. Тодораков, Касъм Касъмов и Васил Филиповски. Част от тях са привлечени като участници в конкретни престъпления на групата.

В хода на досъдебното производство са събрани 38 тома материали. Обвинителната теза на прокуратурата е подкрепена от заключенията на множество експертизи, както и от събраните по делото доказателства.

Обвинителният акт бе внесен веднага след приключване на процедурата по поисканото изменение на наложената на Ценко и Мартин Чокови мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Днес Апелативният специализиран наказателен съд потвърди мярката и остави в ареста двамата обвиняеми.