Гледай
на живо

„Ценова буря“ връхлита България –

Прогноза на топ-икономистът проф. Боян Дуранкев

„Ценова буря“ връхлита България – Очаква ни „перфектната ценова буря“ – това  прогнозира професор Боян Дуранкев... thumbnail text
Очаква ни „перфектната ценова буря“ – това  прогнозира професор Боян Дуранкев. Причините, според него: правителството отдавна е изпуснало контрола в сектор икономика. Икономистът е изчислил, че от началото на годината, в сравнение с предходната, цените у нас са се повишили с 3,5%. За сравнение, в другите страни- членки на Европейския съюз нормалното годишно ценово повишение е с до 2 %.
 
Такъв рязък скок на цените е налице за пръв път от доста години, коментира още проф. Дуранкев в интервю за радио „Фокус“. Според неговия анализ, скокът не е свързан само с енергията и не засяга само цената на хляба – през последните години много рязко нараснаха цените на жилищата, основните потребителски стоки, доплащанията за здраве и образование – т.нар неформални плащания. Същевременно предстои въвеждането на тол-система, която ще изисква плащания, а наред с това – и по-високи застраховки и осигуровки. Дава се на концесия и основното българското летище. Всичко това са все фактори и условия, които тикат цените във възходяща посока, предупреждава икономистът и алармира: България е на първо място по социално разслоение – в България има 1 % свърхбогати и над 60% оцеляващи ден за ден.