София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чакащите белодробна трансплантация отново на протест

Д-р М. Симеонова остава на поста си по настояване на пациентите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Пациентите, чакащи за белодробна трансплантация излязоха днес за втори път на протест пред Министерството на здравеопазването. Те са гневни, че заради отказа на европейски клиники да извършват трансплантации на нуждаещите се от тях българи, животът на десетки болни виси на косъм. Според тях чуждите клиники отказват операции, защото българското Здравно министерство дължи огромни суми към тях за вече извършени трансплантации.

Недоволството ескалира преди месец, провокирано от неуредици по договорите с международната организация "Евротрансплант", което възпрепятства операциите в чужбина. Според пациентите заради това вече трима българи са починали. Пациентите настояватздравният министър Кирил Ананиев лично да им разясни позицията на министерството по случая.

От своя страна, заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че причината за отказите е проблемът с донорството на органи в цяла Европа. Той коментира, че част от дългосрочното решение на този проблем е мащабна разгласа у нас на ползата от донорството, и в допълнителна квалификация по този въпрос на кадрите в болниците„Лозенец" и „Света Екатерина", които имат лиценз за трансплантация на сърце и бял дроб.

Заканата за масови протести засега се отлага - след диалог с предствители на Здравното министерство тази сутрин, протестиращите решиха да се доверят на обещанието, че проблемът ще се реши от управляващите до 30 юли. Същевременно, докато течеше протеста, здравният министър реши да остави на поста й д-р Мариана Симеонова, директор на Изпълнителната агенция по трансплантация. Тя подаде оставка миналата седмица, именно заради невъзможността да се реши проблема, въпреки дългогодишните й усилия. Министър Ананиев реши да се вслуша в аргументите на протестиращите, че Симеонова е изключително качествен човек и лекар, благодарение на когото са живи десетки пациенти с трансплантиран бял дроб.