София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Часовникът на Страшния съд сочи само 2 минути преди полунощ

Година след последното преместване, светът остава много близо до своя "край"

пропускане
5 годиниЛюбопитно 4 Боряна Райчева

Стрелката на часовника на Деня на Страшния съд (Doomsday Clock), която символизира опасността от глобална катастрофа, бе превъртяна с 30 секунди напред, в началото на 2018 година.

От тогава часовникът показва 23:58:00 и стрелките му не са били толкова близо до полунощ след Студената война.
Преместването на стрелката през 2018 г. е свързано най-вече с ядрените опити в Северна Корея и конфликта им със Съединените щати. "Хиперболичната и провокативна реторика на двете страни увеличи заплахата от ядрена война", отбелязват учените.

"В Съединените щати, Русия и на други места по света плановете за модернизация и развитие на ядрените сили продължават с бързи темпове. Ядрената стратегия на администрацията на Тръмп показва увеличение на видовете и ролята на ядрените оръжия в плановете за отбрана на САЩ и се намалва прага за използване на ядрените оръжия", споменават още изследователите.

Учените настояват, че промените в климата, макар и не толкова очевидна заплаха, изискват внимание, защото сега е необходимо да се положат всички усилия, за да се избегне катастрофално повишаване на глобалните температури.

Година по-късно оставащото време до края на света продължава да е 2 минути, като остава да видим дали през 2019 година, ще последва ново преместване на стрелките, да се надяваме по-далеч от дванайстият час.