София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Частица от теб може да бъде за някого целия свят“

Отбелязваме Европейския ден на донорството

7 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

"Частица от теб може да бъде за някого целия свят"  е мотото, с което столичната болница "Света Екатерина" отбеляза тази година Европейския ден на донорството.
Доктор Чилингирова  води листатата на чакащите за сърдечна трансплантация у нас от самото  й начало и всекидневно се сблъсква с изпълнените с надежда очи на онези, които мечтаят да получат ново сърце и шанс за живот. Основните проблеми, с които тя се сблъсква в работата си са свързани с недостатъчното дарители, както и с малкото на брой изкуствени сърца, с чиято помощ реципиентите оцеляват до трансплантацията.
Мартин е едно от щастливите деца, които са имали шанса да пораснат. Трансплантират му сърце, когато е едва на 10. Днес, 8 години по-късно той се обръща с благодарност към родителите на 6-годишния Дилян, които надмогват  болката от загуба  си и му дават най-големия подарък- сърцето на сина си.
Пред Мартин въпросът  за това какво ще направи след смъртта си с този подарък  не стои.
„Аз след като си замина нямам какво да правя с тези органи и с удоволствие бих ги дал, за да може някой друг да продължи да живее.
Има един доста добър слоган на една организация „Не си взимайте органите в Рая, Господ знае, че те ни трабват тук.“- казва Мартин
Димитър Атанасов е художник. Преди няколко години той претърпява трансплантация на бъбрек, която му дава шанса да живее нормално. Оттогава, той не спира да работи за каузата на донорството. Дървото на живота, изобразено на стената в болница „Света Екатерина“ в столицата е само един от многото му проекти в тази посока. На него са имената, на хората благодарение на които други хора днес живеят.
В България, както и в почти всички държави-членки на Европейския съюз, законодателството не дава възможност на дарители и реципиенти  да се познават. Целта е възпрепятстване на търговия с органи. До тази информация обаче заинтересованите  винаги достигат, защото за тях е важно да знаят и да имат шанса да благодарят. Въпрос на бъдещи дискусии е нужна ли е нормативна промяна в тази посока. Дотогава, нека помним ,че частица от нас за някого може да е целият свят.