София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Наводненията в Бургас взеха жертва

В областта е обявено бедствено положение

6 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Един човек се е удавил, след като високи приливни вълни заляха пътища и жилищни сгради в Бургаско. Наводненията са следствие от проливните дъждове, паднали над областта през изминалата нощ. В региона са се изсипали около 50 л/кв.м, а в Карнобат количествата на валежите са достигнали до 100 л/кв.м.

Самоличността на жертвата все още не е установена. По информация на Нова телевизия, агиналият е възрастен мъж от село Полски извор.

Зам.-кметът на община Бургас Красимир Стойчев, каза че са организирани екипи и се отзовават на всички сигнали. „В село Равнец са доставени четири помпи, които отводняват къщити. През нощта е спасен и инвалид от селото, чиято къща е наводнена. Следи се нивото на реката, но положителното е, че реката се оттегля“, каза той.

Припомняме, че в община Бургас е обявено бедствено положение, заради проливния дъжд. Наводнени къщи и дворове има в селата Равнец, Братово, както и кварталите „Долно” и „Горно езерово” и „Меден рудник”. Под вода е и манастирът „Св. Богородица”.

Днес дъждовете продължават в цялата страна, температурите се понижават. Оранжев код за обилни валежи е обявен за областите Плевен, Велико Търново, Русе, Разград, Ловеч, Габрово, Търговище, Шумен, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, Смолян. В останалата част от страната е обявен жълт код. Очаква се в западните райони на страната дъждовете временно да отслабнат.

Ще има слаб до умерен вятър. Максималните температури ще са между 11 и 16 градуса. Минималните са в рамките на 8-15 градуса.