София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чавдар Найденов: Бойко Борисов е диригентът в българската политика

Според политолога в момента всичко зависи от премиера

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Бойко Борисов е диригентът в българската политика. Всички играят според него. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ политологът Чавдар Найденов.

Той каза, че всичко зависи от Борисов, а желаещи да бъде съхранено 43-ото Народно събрание не липсват.

Според Найденов действията на лидера на ГЕРБ са най-ефективни по време на криза и той умишлено тика ситуацията към нея.

Той коментира, че е изключено президентът да връчи мандат засъставяне на правителство на ДПС, тъй като движението няма необходимата подкрепа.

Според политолога изявлението на Борисов, че може да подкрепи правителство на Патриотичния фронт е просто тестване на позициите, а правителство на патриотите ще разчита изцяло на подкрепата на ГЕРБ и затова ще е „на каишка“.

Найденов коментира, че за промяната на избирателната система има сблъсък между нагласите и експертните мнения. Според него може да се въведе мажоритарна система, но трябва да има възможност за корекции. Той смята, че, ако се приложи мажоритарният вот, трябва да се предвиди и втори референдум, който да оцени резултатите от нея.

Политологът коментира също така, че диктатурите предпочитат мажоритарната система и посочи, че такава е имало във фашистка Италия, Съветския съюз и в България до 1989.

Според Найденов е илюзия, че с мажоритарния избор ще има лична отговорност. Той коментира, че същинският проблем при мажоритарната система е как ще бъдат определени районите.