София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Чехия и България се обявиха против Дъблинското споразумение

Премиерът Борисов се срещна с чешкия си колега

6 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов проведе работна среща с министър-председателя на Чехия Андрей Бабиш. Двамата разговаряха по теми от взаимен интерес за двете страни като икономическото сътрудничество и увеличаването на стокообмена. Борисов и Бабиш са обсъдили и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС.

На брифинг след срещата българският премиер заяви, че между България и Чехия има огромно приятелство и доверие. „Същото бих могъл да кажа и за страните от Вишеградската четворка. Затова и решенията, които предлагаме е да се удължи споразумението с Турция, да се нормализират отношенията. България е пример за опазване на границата", категоричен бе  Бойко Борисов.

Според него границите на Европа трябва да бъдат затворени и да се влиза само през контролно пропускателните пунктове. Министър-председателят на България смята, че трябва да се изградят центрове за сигурност, извън ЕС, в който да има нормални условия за мигрантите.

Чешкият премиер Андрей Бабиш също изрази мнение, че Европа трябва да се бори срещу контрабандата с мигранти, които по думите му са спечелили 7 млрд. евро. "Ние разчитаме на българското председателство, за да решим въпроса", категоричен беше чешкия премиер.

И двамата премиери – Борисов и Бабиш, че обединиха около мнението, че Дъблинското споразумение е неефективно и разделя Европа и трябва да бъде намерен компромисен вариант.

Чешкият премиер взе отношение и по въпроса за Шенген. "За нас е важно Европа да помисли над шенгенското пространство. Не разбираме защо Гърция е в Шенген, а България, Хърватия, Румъния, не са", подчерта  Бабиш.