София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чехия към Макрон: Не сме втора ръка

Чешкият премиер иска френските компании да плащат нормални заплати

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Чешкият премиер Бохуслав Соботка обяви, че ще поиска от френския президент Еманюел Макрон и от австрийския канцлер Кристиан Керн компаниите от двете страни, работещи в Чехия, да увеличат заплатите на служителите си. Соботка, заедно със словашкия си колега Роберт Фицо, се среща с Макрон и Керн късно в сряда.

Според Соботка заплатите в Чехия ще достигнат тези във Франция след 222 години, а това е неприемливо. Не може да има два вида Европа, коментира чешкият премиер.

Заплатите в Чехия се равняват на около една трета от тези в съседна Германия и на една четвърт от това, което получават датчаните, изчисляват синдикалисти.

Соботка заяви, че е готов да обсъжда с колегите си от Австрия и Франция т.нар. социален дъмпинг. Според Макрон работниците от Източна Европа подбиват цената на труда във Франция и е необходимо да се вземат мерки срещу това явление.

Правителството в Прага се опитва да повиши доходите в навечерието на парламентарните избори през есента, в които фаворит е популистката партия АНО, водена от най-богатия чех Андрей Бабиш, а Социалдемократическата партия на премиера Соботка изостава значително в проучванията.

Неотдавна кабинетът обяви повишаване на минималната заплата от 1 януари 2018 до 470 евро  и обеща значително увеличение за държавните служители и за учителите. Средната заплата в Чехия е около 1100 евро.