София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Черен уикенд по българското Черноморие

Седем души се удавиха през почивните дни

6 годиниИнциденти 9 Боряна Райчева

Черен уикенд на българското Черноморие. Седем души намериха смъртта си в бурните води по родните плажове. Спасители откриха вчера телата на три момчета на възраст между 12 и 15 години, удавили в морето край  Дуранкулак. Удавените деца са намерени на около километър в южна посока от мястото, където се влезли да се къпят в събота - неохраняем плаж край село Крапец.
 
Първоначално във водите са влезли четирима, но три от момчетата изчезнали в бурните вълни, четвъртото успяло да изплува и тръгнало да търси помощ. Тийнейджърът стигнал на около 500 метра до плажа на къмпинг „Космос“ край Дуранкулак, където потърсил помощ от спасителите на БЧК. Те сигнализирали на телефон 112 за инцидента, но се оказало късно за останалите три деца.
 
Освен трите удавили се деца  край  Дуранкулак, морето взе още четири жертви през почивните дни. Четирима мъже намериха смъртта си по Южното  ни Черноморие, смъртните случаи са в Слънчев бряг, Приморско и Бургас. Летовници открили тяло на плажа до пост №6 в Слънчев бряг–юг. Тялото е на мъж с неустановена самоличност, на видима възраст 50-60 години. В Районно управление в  Приморско пък е било получено съобщение за това, че в морето на Международния младежки център се дави младеж. Той бил молдовец, на 24 години, пристигнал на почивка с приятели.
 
Близо до пост 4 на Южния плаж в Приморско се удавил и 27 годишен турист от Пловдив. Констатирано е, че при бурно море, водните спасители забелязали в морето двама давещи се, като предприели действия по спасяването им. Успели да извадят единия мъж, но вторият е завлечен от мъртвото вълнение навътре в морето. Оказало се, че те са двама братя близнаци.
 
Тялото се седмият удавил, около 50-годишен мъж се пък е намерено вчера рано сутринта на Северния плаж в Бургас. 
 
Черната статистика за удавили се по мерето у нас пък показва, че от началото на сезона, живота си в родните води са загубили 17 души. По думите на спасителите такова нещо от години не се е случвало. Официално от пресцентъра на областната управа в Бургас съобщиха, че през уикенда на тел. 112 е имало 20 сигнала за хора, които са в морето и викат за помощ. 
 
Спасителите предупреждават, че от два дни в Крайморска Добруджа духа силен североизточен вятър, който образува големи вълни и прави плуването опасно, а на места и невъзможно, поради което се налага влизащите във водата да бъдат особено внимателни.По думите им  мъртвото вълнение е започнало още в първия ден на август, като морето буквално „се обърнало”, образувайки огромни подводни ями на дъното, които  дърпат навътре къпещите се.