София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Черешова задушница

Почитаме паметта на мъртвите

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Днес се отбелязва втората задушница от началота на годината – наричат я още Черешова. В този ден във всички православни храмове се отслужват панихиди за починалите наши близки.

След литургиите в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят".

Християните посещават гробовете на близките си, почистват ги, прекадяват, преливат с вода и червено вино, запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, които са дали името на тази панихида.

Много често сред хората се водят спорове какво точно трябва да се занесе в храма за панихидите или на гроба. Най-често се казва, че това са храни, които е обичал починалият. Църквата казва, че е нужно само червено вино, сварено и подправено жито, хляб и мед. Всички тези храни не са избрани случайно – те са символични. Червеното вино е символ на пролятата кръв Христова за опрощаването на греховете ни. Житото и хлябът символизират възкресението – както житото умира, за да “възкръсне” в житния клас и след това в хляба, така и ние вярваме в написаното в Библията, че и починалите в Христа Бог ще възкреси.

Съботният ден пред Петдесетница е ден в памет на всички починали православни християни. Всеки съботен ден е ден за възпоминание на покойниците, а задушница пред Петдесетница е нарочен възпоменателен ден. След Възнесението на Господа входът на Царството небесно в невидимия свят - на рая, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра - и ще се моли за тях до свършека на света.