София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Черната поредица: Четирима руски дипломати починаха за два месеца

На 20 февруари светът беше разтресен от смъртта на Виталий Чуркин

7 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Черна поредица спохожда руските дипломати по света през последните два месеца.
Началото на трагичните събития започна с посланика на Русия в Турция.
Андрей Генадиевич Карлов загина на 62 годишна възраст на 19 декември 2016 година, след като беше застрелян от турски полицай по време на откриването на изложба. Карлов е роден на 4 февруари 1954 година в Москва, СССР и от 2011 година е извънреден посланик на Русия. Почетен е като герой на Руската федерация (посмъртно през 2016 година). Убийтството му беше счетено за терористичен акт.
Руският посланик в Гърция. Андрей Маланин почина на 55 годишна възраст в Гърция. Според разследването дипломатът е починал от естествена смърт.
Руският посланик в Индия. Александър Кадакин почина на 26 януари в Ню Делхи, Индия на 67 години. Според официалната информация руският дипломат е починал „след кратко боледуване“. Руските медии съобщиха, че е починал в следствие на сърдечна аритмия.
Посланикът на Русия в Индия Александър Кадакин е починал в болница в Ню Делхи, съобщиха от РИА Новости.
На 20 февруари светът беше разтресен от смъртта на Виталий Чуркин. Руският дипломат почина на 64 годишна възраст. Чуркин беше постоянен представител на Руската федерация в ООН и Съвета за сигурност на ООН от 8-ми Април 2006 до 20 февруари, 2017. Извънреден и пълномощен посланик. По информация на разследващите органи Чуркин е починал на работното си място като според таблоида „New York Post” е получил сърдечен пристъп.