София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Черно счетоводство откриха в дома на Бенчо Бенчев

Прокуратурата решава дали да има отделно производство срещу него

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

При претърсването вчера в дома на общинския съветник от Бургас Бенчо Бенчев е открито черно счетоводство с бележки колко пари трябва да се дадат на лидера на организираната престъпна група Димитър Желязков – Митьо Очите. Това събощи снощи на извънреден брифинг заместник-главният прокурор Иван Гешев. В дома на Бенчев са открити и множество оръжия, но тепърва ще се изяснява дали те са законни или не.

Днес, след като прокуратурата анализира всички доказателства, ще стане ясно дали срещу Бенчо Бенчев ще бъде открито отделно досъдебно производство за лично укривателство или ще бъде разследван за участие в организирана престъпна група и пране на пари.

„Извършва се масирана проверка на целия бизнес включително и на това лице, и на Димитър Желязков, въпреки че той официално няма нищо негово име – въпреки че живее в палат в село Кошарица, който е на офшорка“, коментира Гешев и допълни, че се събират доказателства с огромен обем.  Зам.-главният прокурор припомни, че в случай на пране на пари голяма част от финансите се влагат в законна дейност. „Не е тайна за обществото с какво се занимава Желязков и какво държи по Черноморието. Явно е било тайна за някои други държавни служби“, каза той.

Вече над 30 различни адреса, свързани с престъпната група, бяха претърсени, включително и домашните адреси на лицата, които бяха предадени на МВР от турската страна. Властите потвърдиха, че претърсванията продължават и могат да станат и стотици. Освен това са се появили и нови свидетели, чиято сигурност ще бъде гарантирана.

Иван Гешев обясни, че Очите  на 3 август около 19.09 ч. е бил в Гърция и преминал граничния пункт Ипсала в посока Турция с лек автомобил. Това се случило няколко часа след като е била издадена европейска заповед за арест, но за да бъде обработена е трябвало определено технологично време. „Автомобилът е собственост на фирма с управител и собственик Бенчо Бенчев. Той е бил в същата кола и е задържан в малките часове на нощта в петък срещу събота в хотелска стая. Няколко стаи са били регистрирани на имената на Бенчев и още едно лице, български гражданин“, разказа той и допълни,че Желязков не е бил регистриран там и това според Гешев не е случайно.

Продължава издирването и на другия  общински съветник – Пейко Янков. За него е издадена европейска заповед за арест.