София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕРВЕН КОД ЗА ПОРОИ И БУРЕН ВЯТЪР В БУРГАСКА ОБЛАСТ

В 10 ОБЛАСТИ НА ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА БЪЛГАРИЯ ОБЯВИХА ЖЪЛТ КОД

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

За днес е обявен код червено в Бургас за порои и бурен вятър, а в десет области в Централна и Източна България синоптиците предупреждават за жълт код.

Стихията се премества на изток. Синоптиците прогнозират, че в Бургаско сумарните количества на валежите за денонощието ще достигнат 60-70 л/кв.м, а в крайните южни райони от областта – дори повече.
Ще духа силен, а по крайбрежието - и бурен северен вятър. Южно от Бургас се очаква вълнението на морето да достигне 5 бала.
Властите уверяват, че са взели необходимите мерки, за да избегнат последиците при евентуално бедствие. В следващите дни предстоят проверки на всички реки и язовири в региона.
С повишено внимание трябва да са и жителите на още четири области - Ямбол, Сливен, Шумен и Варна. За тях е обявен оранжев код - отново заради очаквани порои и силни ветрове.
През последните дни поройни дъждове наводниха Шуменска област, а пътя за Турция в Пловдивско беше затворен.