София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕРВЕН КОД ЗАРАДИ МРЪСЕН ВЪЗДУХ В ПЕКИН

УЧИЛИЩАТА В ГРАДА СА ЗАТВОРЕНИ ОТ ДНЕС

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Властите в Пекин обявиха „червен код“, заради мръсен въздух за пръв път, въпреки, че системата за цветни кодове е въведена още през 2013 година. Училищата в града са затворени от днес, заради гъстия смог, който се очаква да се задържи между вторник и четвъртък. Част от родителите приветстваха решението, но за други това създаде сериозни неудобства. Един от недоволните родители обясни, че е необходимо да се вземат адекватни мерки, а не само да се предупреждава населението за ситуацията.
Проблемът със замърсяването на въздуха в Пекин и други големи китайски градове не е скорошен, като той е резултат от десетилетия на безконтролен икономически растеж. В съобщение, което властите разпространиха вчера, се посочва, че в рамките на „червената тревога“ ще бъдат преустановени строителните дейности на открито. Предвидени са и ограничения за движението на някои видове автомобили в града.