София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Чешкият премиер подаде оставка

Бохуслав Соботка не може да се справи с финансовия министър Андрей Бабиш

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Министър-председателят на Чехия Бохуслав Соботка подаде оставка, съобщават чешките медии.

Соботка заяви, че подава оставка, тъй като не желае да носи повече отговорност за министъра на финансите Андрей Бабиш, който не може да даде обяснения са свои сделки. Той добави, че е предпочел да не уволнява Бабиш, за да не го изкара мъченик.

Андрей Бабиш е смятан за едни от най-богатите хора в Чехия и основател на политическа партия АНО, популистка формация, която има 47 депутати в местния парламент, състоящ от 200 народни представители.

След изборите в края на 2013, спечелени от Социалдемократическата партия, АНО като втора сила влезе в управляващата коалиция заедно със социалдемократите и Християн-демократическия съюз на Соботка, който спечели 14 мандата.

Засега не е ясно какви ще бъдат следващите стъпки, но по принцип мандатът на правителството изтича в началото на следващата година и е възможно да има предсрочни избори.