Гледай
на живо

ЧЕСТИТ СВЕТИ ВАЛЕНТИН!

Летящи фенери ще озарят небето над НДК по повод Деня на влюбените

ЧЕСТИТ СВЕТИ ВАЛЕНТИН! Днес е Св. Валентин - денят на всички влюбени. Макар това да е католически празник, който се чества ... thumbnail text

Днес е Св. Валентин - денят на всички влюбени. Макар това да е католически празник, който се чества повече в Западна Европа, през последните години той става все по - тачен и у нас, особено сред младите хора.
По повoд празника днес в столицата, точно в 17,30 часа стотици летящи фенери ще озарят небето пред НДК. По този начин София ще отбележи празника на любовта и виното. Фенерите ще полетят едновременно, а старт на фееричното шоу ще даде директорът на НДК Мирослав Боршош.

Традициите  повеляват влюбените двойки да си разменят подаръци, най-често с формата на сърце.
Романтичният празник, който вече намира все по-широко разпространение и унас има дълга история и се празнува по различен начин в различните страни.
Празникът датира още от Древен Рим, когато на този ден са се отправяли молитви към богинята брака и майчинството Юнона. Девойките, които си търсели съпруг пишели писмо и го слагали в кутия, а този, който го извадел, ставал техен съпруг.
По-късно Св. Валентин започва масово да се празнува в Западна Европа. Според традицията на английския двор в началото на 17-ти век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.
В Япония и Корея празникът датира от 1930 г. В Япония в Деня на влюбените подаръци получават само мъжете. Празникът за жените идва месец по-късно, на 14 март, а денят е наречен "Белият ден". Противно на Япония, в Корея съществува традиция на "Черния ден", в който всички самотни мъже се събират и се напиват.
В страстна Франция Денят на влюбените се изразява в разменяне на бижута и други романтични подаръци, а в Дания мъжете подаряват изсушени бели цветя. На този ден в Англия девойките се събират преди изгрев и поглеждат през прозореца. Първият човек, когото видят, става техен съпруг. В графство Дербишир момичетата обикалят църквата 12 пъти в полунощ и повтарят магическо заклинание. Според легендата след ритуала срещат истинската любов.
В Ямайка на този ден провеждат масови голи сватби, а на плажовете прииждат многобройни младоженци, решили да се врекат във вечна любов. В Бразилия Денят на влюбените се празнува на 12 юни. На този ден бразилките извършват магически ритуали, с които привличат ергените. В Израел Денят на любовта се чества в края на лятото. Момичето може само да предложи ръката си на момчето, което избере.
Германците свързват любовта с лудостта и считат Свети Валентин за покровител на лудите. На този ден се украсяват психиатричните клиники с гирлянди и цветя. Поляците вярват в чудотворната сила на любовта и затова считат за свой дълг да отидат на църква и да се помолят за семейно щастие.