София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Честваме Деня на просветата, културата и българската писменост

Десетки народи са възприели кирилицата като своя национална азбука

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

На 24 май честваме Деня на просветата, културата и българската писменост.

Според съвременните историци празникът започва да се чества на 11 май 1851г. в епархийското училище в Пловдив по инициатива на Найден Геров. Денят 11 май е избран от Геров, тъй като това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

Глаголицата е първата българска азбука. Името й идва от думата "глаголъ" - "дума". Тъй като "глаголати" означава "говоря", глаголицата поетично е наричана „знаците, които говорят“. Названието ѝ е възникнало по-късно в Хърватско, като има основания да се предполага, че старото название на глаголицата е кирилица, по името на нейния създател Константин-Кирил Философ. С глаголица са написани първите преводи на богослужебни книги, с които Кирил и Методий и техните ученици са разпространявали християнството в Моравското княжество и Панония през IX век.

В своето похвално слово Климент Охридски разказва за св. Кирил:

"Но коя уста може да се предаде сладостта на неговото учение? Кой език ще може да разкаже подвизите, трудовете и добротата на неговия живот? Бог създаде тези уста по-светла от светлината, за да просвети помрачените от греховна измама. Неговият език изля сладостни и животворни слова. Пречистите му устни процъфтяха като цвят чрез премъдростта. Неговите пречестни пръсти създадоха духовни органи и ги украсиха със златозарни букви. Чрез тези богогласни уста се напоиха жадуващите за разум божи. Чрез тях се насладиха мнозина, приемайки жизнена храна. Чрез тях Бог обогати с благоразумие много народи, за които бе изпратен този нов апостол."

Десетки народи през ХХ в. възприемат кирилицата като писменост на своите национални езици. 11 май и 24 май (стар и нов стил) са дните, в които много държави като Русия, Украйна, Беларус, Сърбия, Черна гора, Чехия, Словакия и други честват паметта на създателите на кирилицата. В Македония също отбелязват Деня на Св. Св. Кирил и Методий. През 2015 година румънският парламент обяви със закон 24 май за Ден на българския език в Румъния.
През 1980 г. папа Йоан Павел II обявява първоучителите за покровители на Европа.