София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Честваме Успение на Свети Иван Рилски

Стотици миряни се очакват в Рилския манастир

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Днес Българската православна църква отбелязва Успение /смъртта/ на Свети Иван Рилски, обявен за небесен покровител на българския народ.

Празникът се чества в деня на годишнината от кончината на светеца. Очаква се стотици миряни и туристи днес да посетят Рилския манастир, където ще бъде отслужена литургия в памет на светеца, който е основал църковната обител.

Свети Йоан Рилски е наричан още преподобни Иван Рилски Чудотворец и е обявен за изключителен небесен покровител на българския народ през X в.

Светецът е роден около 876 г. в с. Скрино в Осоговската планина.

Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър.

Като юноша той копнеел да се посвети в служба на Бога и постъпил в манастир. След като приел монашеството, напуснал манастира и се скитал на много места. Установил се в Рила и основал Рилския манастир. В края на живота си светецът се отдал на уединение и молитва. Той умира през 946 година и е погребан в малката манастирска църква на Рилската обител.

Около 980 година мощите на Иван Рилски са открити и пренесени в София, а той е канонизиран.