София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Спасените деца се срещат с родителите си

Четири деца бяха извадени снощи от пещерата

6 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Четири от 12-те деца, блокирани в наводнената пещера в Тайланд, бяха изведени снощи на повърхността и откарани в близка болница, съобщи ръковдителят на спасителната операция.

"Четири деца вече са извадени от пещерата и отведени в болницата в Чианг Рай", каза Осотанакон по време на пресконференция.

По думите му още две деца са на път към изхода. "Останалите все още са на същото място - в далечната камера на пещерата, където прекарват вече две седмици. Днес, ние сме използвали почти всички резервни цилиндри, подредени в предишните дни по маршрута. Сега ние работим за възстановяване на популацията в бутилки със сгъстен въздух, а след това работата ще продължи" ,  добави той.

В операцията за спасяване на децата от пещерата вчера участваха 90 водолази, 50 от които - чужденци. Десет чуждестранни и пет тайландски гмуркачи се занимават с извеждането на деца, а останалите са ангажирани с осигуряването на операцията, каза Осотанакон.

Днес се очаква спасителната операция по изваждането от пещерата на останалите млади футболисти да продължи.

В същото време родители и близки на четиримата ученици, които бяха евакуирани снощи ще да посетят децата тази вечер в болницата, след като са минали 24 часа от спасяването им.

Все още не се споменават имената на четирите деца. "Имената на евакуирани децата все още не са официално обявен от съображения за ненамеса в личния живот на тийнейджърите“, съобщава местна телевизия.

Дванадесет тийнейджъри от местния младежки футболен отбор и техният треньор изчезнаха на 23 юни. Те влязоха в пещерата Tham Луанг, където бяха блокирани заради внезапни порои и причинено наводнение.

Търсенето на групата продължи 10 дни. Децата и техният треньор бяха намерени живи в пещерата, но отслабени от глада. Тази сутрин началникът на спасителната операция обяви началото на евакуацията на тийнейджърите и треньора от пещерата.