София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Четири имена се въртят за евентуален наследник на Кристалина Георгиева в ЕК

Сред тях са две министърки от кабинета на Бойко Борисов

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Четири жени се смятат като потенциални кандидатки да наследят Кристалина Георгиева като европейски комисар, след като заместник-председателката на Европейската комисия обяви, че се оттегля, за да заеме пост в Световната банка. Георгиева ще освободи позицията в края на годината, а България трябва да предложи неин заместник.

Според списание „Политико“ засега неофициално се разглеждат кандидатурите на министърките в оставка – на правосъдието Екатерина Захариева и на регионалното развитие Лиляна Павлова.

Другите две кандидатури са на заместник-управляващата директорка на Европейския фонд за стратегически инвестиции Илияна Цанова и българската представителка в Европейската сметна палата Илиана Иванова.

Потърсени от "Политико", Цанова е уточнила, че не е водила официални разговори по този въпрос, а Иванова - че не е свързана с никакви разговори по тази тема.

Смята се, че новият български еврокомисар няма да може да вземе ресора на Кристалина Георгиева – бюджет и човешки ресурси. Няма крайни срокове за новото българско предложение, но „Политико“ смята, че това ще стане по време на мандата на служебното правителство, назначено от президента Росен Плевнелиев.