София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Четирима са кандидатите за шеф на ФБР

Новият директор ще бъде определен след финални интервюта

7 годиниПолитика 4 Боряна Райчева

Четирима са кандидатите за директор на ФБР, които стигнаха до финални интервюта. Главният прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс и заместникът му Род Розенстейн ще препитат кандидатите и ще решат кой ще замести Джеймс Коми, уволнен от президента Доналд Тръмп.

Заместникът на Коми Джеймс Маккейб е един от одобрените за финално интервю, а другите са сенаторът републиканец от щата Тексас Джон Корнин, бившият заместник-главен прокурор Алис Фишър и съдия Майкъл Гарсия от Ню Йорк.

Медиите пишат, че президентът Тръмп лично е пресял кандидатите. Шефът на ФБР се назначава по предложение на президента и трябва да бъде одобрен от Сената. Мандатът му е 10 години, но президентът може да го уволни, както стана с Коми.

Уволнението на Коми, който беше назначен преди по-малко от 4 години, е най-големият политически скандал в САЩ след встъпването в длъжност на Тръмп, като противниците на президента го обвиняват, че по този начин иска да прекрати разследванията на ФБР за евентуална руска намеса в президентските избори.