София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЧЕЗ призова за разумна употреба на електричеството

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18.00 и 22.00 часа създава опасност от претоварване на мрежата, предупреждават от ЧЕЗ. Компанията призовава клиентите разумно да използват електроенергия през студените дни. Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление, предупредиха от дружеството.
От компанията съветват климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса, дори когато не сме си вкъщи, за да се поддържа постоянна температура в дома и да не се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.
През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути, информират от ЧЕЗ.
Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.
Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип "духалка" консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно. Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни.
В случай на прекъсване на електрозахранването на разположение на клиентите е онлайн функцията на сайта на ЧЕЗ Разпределение България "Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания", където и през мобилен телефон или таблет на адрес cez-rp.bg, могат да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването, както и очакваното време за неговото възстановяване. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация и на денонощната линия 0700 10 010.