София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Членовете от БСП в сдружението на общините напуснаха Общото събрание

Предложението беше направено от кмета на Гоце Делчев

пропускане
5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Членовете на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от БСП се оттеглиха от участието си в работата на Съвета и напуснаха Общото събрание.

Предложението беше направено от Владимир Москов – член на УС на НСОРБ и кмет на Гоце Делчев. „Няколко месеца настoявахме за изготвяне на правила и обективни критерии за разпределението на средствата, отпускани с постановлението на Министерски съвет за общините. Такъв документ УС не прие, въпреки нашето настояване. И затова обявяваме несъгласието си и ние, членовете на УС от БСП, оттегляме участието си от работата на УС и призоваваме всички делегати от БСП, които участват в днешното заседание, да се оттеглят заедно с нас“, заяви Москов.

"Смятам, че решението за напускане на членовете на УС от БСП не е взето в залата, а от някъде другаде", коментира кметът на Бургас Димитър Николов, също член на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ). „НСОРБ е платформа на приятелство и професионализъм - място, където ние да споделяме нашите проблеми и да черпим положителен опит. И да решаваме предизвикателствата, които се увеличават с всеки изминал ден. Затова няма да споря по политически въпроси. Но смятам, че решението за напускане на членовете на УС на НСОРБ от БСП не е взето в тази зала, а от някъде друга. Съветвам колегите от другите партии да не се подвеждат“, заяви още Николов.

Припомняме, на 27 декември 2018 г. по време на среща в централата на БСП беше обявено, че кметовете на партията обмислят да напускат УС на НСОРБ, ако не се реши въпросът с разпределянето на средствата за общините. Поводът за предупреждението бяха отпуснатите с постановление на Министерския съвет от 19 декември 146 млн. лв. на български общини. За тях алармира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция след срещата.