София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК: Дали машинно, или не – всеки ще може да гласува

12 хиляди секции отварят врати на 26 март

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Знаем, че искате да получите по-голяма конкретика относно процедурата на машинното гласуване, но за съжаление не можем да предоставим такава, преди да бъде гласувано окончателно и да стане факт. Това заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов. По думите му точна информация ще бъде предоставена в най-кратък срок, но самият той не се ангажира с ден.
Без съмнение е, че всеки българин ще може да осъществи правото си да даде своя глас на изборите на 26 март. Разбира се, че при 12 хиляди секции не е изключено да се случи технически проблем, но това няма да попречи на гласоподавателите да упражнят своето право. В такива случаи ще се премине към ръчно гласуване.
Условията за предоставяне на медийни пакети,чийто критерии ЦИК е приела, в момента се съгласува в Министерството на финансите, информира от своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев. В понеделник изтича срокът за обявяване на тарифите и условията за участниците в предизборните кампании от страна на медиите.
До този момент регистрация е отказана на 3 партии. „Целокупна България", Национално движение "Единство" и Български народен съюз "Нова демокрация".
Регистрацията на една партия е заличена, заради липса на 2500 подписа - ПП "Български съюз за директна демокрация".
„България без цензура“, която получи новото име „Презареди България“, не е допусната. Приети са жалби от две партии, но ББЦ не е сред тях.
До 13 февруари се приемат регистрации на инициативни комитети.
Заявленията за гласуване от чужбина са 4297, като по традиция най-много са от Великобритания, Испания и Германия, информираха от ЦИК.
На този етап техническите характеристики на машините за гласуване не са публични, но от ЦИК увериха, че няма да „вървят по трънлив път“ и ще се следва познат модел. Все още не е ясно и дали машините ще бъдат закупувани, или ще се наемат.