София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК: Дори и да няма машина във всяка секция, няма основание за оспорване на изборите

Обществената поръчка ще е готова до ден-два

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Подадени са документите на 18 партии и 9 коалиции. За три от партиите беше постановен отказ. Останалите партии са регистрирани, но за някои от тях текат проверки на подписи – по-специално коалиция „Да, България“ и Коалиция „Кой“. Това съобщи в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Той обясни, че е отказана регистрация на партията на Николай Бареков „България без цензура“, която е поискала да се яви под различно име – „Презареди България“.

Предизборната кампания започва на 24 февруари и продължава до 24 март. Предстои ЦИК да приеме решение за медийните пакети. Според него партиите, които са регистрирали кандидати във всички райони, ще получат пакети за 40 000, независимите – за 5 000.

Медиите трябва да съблюдават изборното законодателството и да предоставят тарифите си пред ЦИК, а тези с регионално покритие – в съответната Районна избирателна комисия, обясни Андреев.

Той посочи, че ЦИК и СЕМ осъществяват мониторинг на излъчванията по време на предизборната кампания.

Относно машинното гласуване говорителят на ЦИК коментира, че е необходимо време, за да се подготви обществената поръчка, но това ще стане до ден-два. Той добави, че план-сметката за изборите е коригирана и пари за машини за гласуване има.

Андреев посочи, че решението на Върховния административен съд е във всяка секция да има машини и обществената поръчка ще е за машини за всички секции. Според него ако стане така, че някъде няма машини, това няма да е основание за оспорване на изборите, тъй като в изборния кодекс няма такова изискване.