София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦИК на Русия отряза Навални от изборите

Опозиционният лидер няма право да се кандидатира за президент

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Алексей Навални няма право да се кандидатира за президент на Русия, обявиха от Централната избирателна комисия на страната. „По конституция той има право да се кандидатира през 2028 година“, заяви председателката на комисията Ела Панфилова по време на среща с участници в световния младежки фестивал в Москва. „Навални има присъда и според конституцията няма право да участва в изборите. Може, ако се променят законите, или той докаже, че не е бил подсъдим. Но това е невъзможно“, обясни Панфилова. Тя добави, че опитите на Навални да окаже натиск върху Централната избирателна комисия чрезмногохилядните демонстрации в различните градове на страната, няма да повлияят на решението на Комисията за недопускането му до изборите. „Законът трябва да се спазва, без значение дали е добър или лош“, каза още Панфилова.

През май тази година Навални получи присъда от пет години условно по делото, известно като „Кировлес“. В него лидерът на опозицията срещу Владимир Путин получи наказанието, заради протестите срещу изсичането на горски масиви по пътя на магистралата Москва – Санкт Петербург.

Издигането на Алексей Навални за кандидат за президент е подкрепено с подписка от близо 600 000 души, припомнят руските медии.