София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦИК: Недопустимо е да се правят промени в Изборния кодекс

Предложения за промени не трябва да се правят по-малко от година преди вота

5 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Промени в правилата за провеждане на изборите не трябва да се правят по-малко от година преди вота. Това е позицията на Обществения съвет към Централната избирателна комисия по повод последните предложения за промени в изборните правила.

Недопустимо е да се правят и промени в основните правила за провеждане на вота между двете четения в законопроекта за изменение на Изборния кодекс, смятат експерти.

Общественият съвет изтъква, че употребата на преференциално гласуване бележи ръст с всеки следващ вот и не трябва да бъде неутрализирано с въвеждане на висок минимален праг. 

Изборните експерти посочват също така, че въвеждането на видеонаблюдение във всяка секция е скъпо начинание със спорен ефект, а търсеният дисциплиниращ ефект върху съставите на избирателните комисии може да бъде постигнат с други средства. Отпадането на забраната за обявяване на резултати от социологически изследвания в изборния ден също не се одобрява от Обществения съвет към Централната избирателна комисия.