София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК очаква масово гласуване на българите в чужбина

Подадени са над 34 000 заявления

8 годиниИЗБОРИ 2016 1 Боряна Райчева

Очаква се рекорден брой българи да гласуват на президентските избори в секциите, разкрити зад граница. Броят на подадените заявления за гласуване е над 34 000 хиляди, което е исторически рекорд.

Това бе съобщено на брифинг на Централната избирателна комисия.

Най-много заявления са подадени във Великобритания - 7106. В Турция са подадени 6587, в Германия са 3508, а в САЩ - 2933.

На 15 октомври ще стане ясно точно колко и къде ще бъдат разположени секции в чужбина, уточниха от ЦИК.

Във Великобритания заявленията и местата, от които са подадени, надхърлят лимита на секции, които могат да бъдат подадени - 35. По заявленията става ясно, че в Обединеното кралство трябва да има 39 секции. От ЦИК увериха, че мислят върху вариант, в който законът да бъде спазен, но и българските граждани да могат да упражнят гласа си.

В Германия пък ще има само 6 секции, но това не е заради липса на заявления - ограничението идва от германските власти. Те са информирали българската страна, че тази година няма да има секции извън дипломатическите и консулските представителства и бюрата на почетните консули на България. Така българите в Германия ще могат да гласуват само в шест секции.