София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦИК показа бюлетините за предстоящите избори

От днес предаването им започна

7 годиниИзбори 2017 4 Боряна Райчева

Централната избирателна комисия показа бюлетината, с която ще гласуваме на предстоящите парламентарни избори. Едната е предвидена за гласуване извън страната и e по-тясна, а другата е за вота у нас.

Бюлетините за гласуване в страната са в кочан по сто. Отгоре е номерът върху кочана, който се сверява от всяка бюлетина, след като избирателят гласува и излезе от кабината за гласуване. Секционната избирателна комисия трябва да свери номерчето в долния десен ъгъл с номера на кочана. Листа се откъсва само, ако има съответствие. Тогава се поставя и вторият печат.

Може да се прегъне и още веднъж, но трябва да бъде оставено свободно мястото, където се поставят печатите.

Ако бъде откъснат листа предварително, вотът ще бъде зачетен, но не е правилно да се къса предварително.

Представеният образец беше за 15-и район в Плевен. Дължината във всеки район зависи от броя независими кандидати в него.

Най-дългият лист с преференции ще бъде този в 24-и МИР и София, където 18 мандата удвоени стават 36.

Предаването на бюлетините вече започна. Част от тях пътуват към осем изборни администрации в Бургас, Сливен, Ямбол, Стара Загора, Пловдив, Добрич и Шумен. В следващите дни ще бъдат предадени бюлетините и в останалите изборни райони. Външното министерство изпраща бюлетините, отпечатани за гласуване извън страната. Бюлетини са изпратени за около 80 секции в чужбина.

По време на вота ще бъде осигурена поддръжка на сайта на ЦИК 24 часа в денонощието.

Тази седмица премина успешно и обучението на Секционните избирателни комисии в страната и в чужбина.