София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦИК въвежда машинно гласуване до половин година

Комисията ще обжалва решението на Софийският административен съд

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Централната избирателна комисия е задължена да въведе машинното гласуване в срок от половин година, реши Софийският административен съд.

ЦИК трябва да осигури машини за гласуване във всяка секция. Това трябва да стане до февруари догодина - няколко месеца преди евроизборите. Ако парламентът не промени изборния кодекс, това означава, че евроизборите ще се провеждат задължително и с машинно гласуване.

ЦИК ще обжалват решението. Единият от аргументите на комисията ще е, че е съдена по реда на Административно процесуалния кодекс, а дейността ѝ се подчинява на Изборния кодекс. Другият - че не може да въведе гласуването, без да е обявена обществена поръчка за машините. Това бе и един от аргументите на експертите, които бяха представени в съда.

Преди парламентарния вот миналата година и Върховният административен съд се произнесе, че машинно гласуване трябва да има във всички секции, но такова нямаше, защото обществената поръчка за осигуряване на машините се провали, въпреки допълнително предвидените пари за машин.