София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ципрас и Борисов – за газа, жп връзките, еврозоната и мигрантите

България готова за „чакалнята“ на еврозоната?

8 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

„Бургас – Александруполис“ - подновен проект между България и Гърция. Затова заговориха премиерите на двете страни Бойко Борисов и Алексис Ципрас, заедно с екипите си от министри на заседание днес.
Става дума обаче не за съвместен нефтопровод с южната ни съседка, а за железопътно трасе с връзка – пристанищата в морските градове на двете държави.
Гърция започна строителството на терминал за втечнен газ в Александруполис. На четири очи Борисов и Ципрас обсъдиха възможността за българско участие в проекта. Гръцкият министър-председател изрази надежда, че енергийните министри на двете страни са направили всичко възможно за скорошен старт на интерконектора, предвиден за изграждане.
Родният премиер беше категоричен, че България покрива всички критерии, за да кандидатстваме за „чакалнята на еврозоната“ и допълни, че „не е честно да не сме в Шенген“. Борисов допълни, че има уверението на гръцкия си колега за избягване на повторно напрежение по границата на двете държави заради протестите на гръцките фермери през февруари.
Кризата с бежанците и ситуацията в Турция също са сред темите в световен мащаб, обсъдени от двамата премиери.

По-късно Алексис Ципрас се срещна и с президента на България Росен Плевнелиев.