София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ципрас и Заев се срещат за името Македония

Атина предлага „сложно име“ за северните си съседи

6 годиниПолитика 8 Боряна Райчева

Премиерите на Гърция и Македония - Алексис Ципрас и Зоран Заев, ще обсъдят днес преговорите за името на Македония. Двамата ще се срещнат в кулоарите на Световния икономически форум в Давос. Македонският премиер ще разговаря в следващите дни и с еврокомисаря по въпросите на разширяването Йоханес Хан, както и с други политически и бизнес лидери.
Срещата на Заев с Ципрас обаче ще е особено важна, на фона на напрежението около списъка с петте варианта за името, неофициално разпространяван от медии в двете страни след последния кръг преговори миналата сряда. В неделя десетки хиляди излязоха по улиците на Солун, за да протестират срещу включването въобще на думата "Македония" в бъдещото име на страната, но пък Ципрас заяви, че не вижда проблем в употребата й.
Според говорителя на гръцкото правителство Дмитрис Дзанакопулос, Атина очаква напредък в спора за името и по-добра възможност за "намиране на взаимно приветливо решение." Той повтори позицията на Гърция, че решението може да включва "сложно име", съдържащо "географски" или "времеви" маркер и за всеобща употреба - т. е. включително за вътрешна, от момента, в който Македония стане част от ЕС или НАТО.