София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Ципрас обяви митинга в Атина за провал

Хората са против фанатизма, твърди премиерът на Гърция

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Земетресението и милионите хора, които очакваха организаторите Андонис Самарас и Кирякос Мицотакис, останаха само пожелание. Мнозинството гръцки граждани останаха пред телевизорите, независимо от тяхната позиция. Те са съгласни, че външнополитическите въпроси не трябва да се решават с фанатизъм и нетолерантност".
Това се казва в съобщение от кабинета на гръцкия премиер Алексис Ципрас по повод вчерашния протест в Атина за "защита на името Македония".
В него участваха и опозиционните лидери, включително и този на "Нова демокрация" Кирякос Мицотакис.

Управляващата партия "Сириза" също публикува декларация, в която се подчертава, че "протестът е бил под очакванията на организаторите", които през последните дни, заедно с част от медиите са агитирали хората да участват в него. "Сириза" обвинява в лицемерие и безотговорност лидера на "Нова Демокрация" Мицотакис по отношение на спора за името, защото той не съобщава каква е неговата позиция по този въпрос.
"Сириза" подкрепя правителството и преговорите за разрешаването на спора за името със съседната държава, пише в документа. "Мирното съжителство на хората, сигурността и стабилността на Балканите са най-добрата гаранция за националните интереси", се казва още в декларацията от партията на Ципрас "Сириза".