София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

CNBC: Руските ракети са дефектни

Кремъл отговори: Нашите ракети ще проработят

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Американската медия CNBC обяви, че ракетите, които руският президент Владимир Путин възхвали в речта си пред парламента от 1 март, са дефектни. Проведените от ноември 2017 г. до февруари 2018 г., четири теста на руски крилати ракети с атомна електроцентрала се провалиха. „Най-успешното изпитание е приключило за две минути с падането на снаряда след като той е изминал разстояние от едва 35 километра", съобщава телевизията. 

Отговор от Кремъл обаче не закъсня. Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, коментира доклада на американския телевизионен канал за предполагаемите неуспешни изпитания на руски круизни ракети и препоръча на журналистите да вярват на Владимир Путин.

„Америка не трябва да се тревожи за нашите ракети. Те ще проработят”, заяви от своя страна и заместник-председателят на комисията по отбраната в Държавната дума Александър Шерин, цитиран от руски медии. "Аз не виждам никаква драма в това, че някои опити са били, както твърди американската телевизия, неуспешни. Изпитанията се правят заради това, за да се намерят проблемите и да се решат. Вероятно и някои разработки на САЩ не са тръгнали от пръв път по мед и масло", посочи още законодателят.