София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦРУ: Путин очерни Хилари и подкрепи Тръмп

В доклад на специалните служби на САЩ се посочва, че руското разузнаване е играло в полза на републиканския кандидат

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Руският президент Владимир Путин е разпоредил на специалните служби да проведат кампания, която фактически е помогнала на Доналд Тръмп да спечели президентските избори в САЩ. Това се казва в доклад на ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност на САЩ, който беше оповестен късно в петък вечерта.

Тръмп спечели изборите на 6 ноември, получавайки около 2 милиона гласа по-малко от конкурентката си от Демократическата партия Хилари Клинтън, но повече гласове в електоралната колегия.

Американските специални служби смятат, че руското военно разузнаване (ГРУ) е използвало посредници като сайтовете "Уикилийкс", "Ди Си лийкс" (DCLeaks.com) и "Гуцифер 2.0" (Guccifer 2.0), за да разпространи придобити от него имейли на Националния комитет на Демократическата партия, както и на високопоставени представители на демократите.

В документа анализаторите от разузнаването посочват, че Путин и руската държава са развили ясни предпочитания към избрания президент Тръмп и са използвали придобита по нерегламентиран начин информация, за да очернят кандидатката на демократите.

Посочва се още, че посредством кибератаки руските специални служби са се сдобили с информация, която след това целенасочено е подавана към споменатите сайтове.

Президентът Обама е бил запознат със заключенията на разузнаването.

Новоизбраният президент Доналд Тръмп също е бил информиран на специален брифинг. След срещата си със службите той заяви, че е научил много, но не пожела да каже дали приема твърденията им за намеса на Русия в изборите в негова полза.