София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦРУ със специален център за Северна Корея

Съединените щати не изключват възможността за превантивен удар

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) създаде специален център, насочен към ограничаването на севернокорейската оръжейна програма, заявиха от разузнавателната агенция в сряда, съобщава The Hill.
Това е първото звено на ЦРУ, съсредоточено върху една-единствена държава. Центърът обединява ресурсите на няколко отдела и ще анализира информациите за ядрената и ракетната програма на Северна Корея.
„Създаването на Корейския център ни позволява съзнателно да интегрираме и насочваме усилията на ЦРУ срещу сериозните заплахи за САЩ и техните съюзници, произлизащи от Северна Корея“, се казва в изявлението на директора на службата Майк Помпео. „Това също така отразява динамиката и гъвкавостта, прилагани от службата спрямо развиващите се заплахи за националната сигурност“.
От ЦРУ заявиха, че се очаква ветеран от службата да бъде назначен за ръководител на центъра. Неговото име засега не се уточнява.
Създаването на центъра идва на фона на нарастващото напрежение в отношенията между Вашингтон и Пхенян.
Съединените щати не изключват възможността да нанесат превантивен удар по Северна Корея, за да й попречат да разработи ракета с ядрена бойна глава.