София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ЦСКА – София спечели „Армията“ и „Панчарево“

60 000 лева на месец ще плаща клубът

6 годиниСпортни 3 Боряна Райчева

ЦСКА - София е победителят в конкурса за дългосрочно отдаване под наем на стадион "Българска армия" и спортно-тренировъчна база "Панчарево". Клубът беше уведомен чрез съобщения, залепени на двете бази, както и на Националния стадион "Васил Левски".

ЦСКА - София очаквано печели конкурса, тъй като беше единственият кандидат. Малко преди коледните празници от спортното министерство, което е собственик на базите, ползвани във времето от фалиралия ПФК ЦСКА АД, обявиха, че клубът отговаря на условията.

Ръководеният от Гриша Ганчев клуб предложи 62 000 лева без ДДС месечен наем и 1, 1 милиона лева без ДДС минимални инвестиции. До седем дни трябва да бъде подписан договорът за дългосрочно ползване. Той ще е за десет години, като при промени в законодателството ще може да бъде удължен до 30 години.

Предложените суми са малко над минимално изисканите в условията на конкурса - 60 хил. лева за наем и 1 млн. лева за инвестиция. Друго изискване е 800 хил. лева от наемната цена да се платят авансово на четири вноски по 200 хил. лева до 31 декември 2020 г. Сумата ще отиде за погасяването на задълженията на фалиралия ПФК ЦСКА АД към Столичната община за такса смет.

Сумата, заложена за инвестициите, трябва да се вложи в спортните обекти за срока на договора в процентно съотношение 70:30 между "Българска армия" и комплекса в Панчарево. Според изискванията на конкурса тези инвестиции не подлежат на приспадане от дължимите месечни наемни вноски.

Интерес към базите имаше и третодивизионният ЦСКА 1948. Аматьорският клуб първоначално обяви, че ще участва в конкурса, но след това го определи за предварително решен и се отказа.