София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Църквата ни ще съдейства за признаването на Македонската

БПЦ започва консултации с останалите православни църкви

6 годиниОбщество 10 Боряна Райчева

Светият синод на Българската православна църква се съгласи на днешното си заседание да съдейства на Македонската православна църкваза каноническия ѝ статут. В официално писмо до медиите от Св. синод подчертават, че "поема ангажимента да окаже пълно съдействие, като ходатайства и се застъпва пред Поместните православни църкви, предприемайки всичко необходимо за установяването на канонически статут на Македонската православна църква".

Миналата седмица стана известно, че синодът ще се консултира с другите 14 поместни православни църкви, сред които са руската, сръбската и гръцката, преди да вземе решение дали да признае Македонската православна църква. Преди това бе огласено писмо от македонските висши духовници, в което казват, че македонската църква е готова да обяви българската за майка църква и я призовават първа да признае нейната самостоятелност.

Охридската архиепископия се отделя от Сръбската православна църква и обявява автокефалност през 1967 г., но до днес не е призната от нито една от православните църкви. Преди заседанието

на Св. Синод патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от съседите, „защото те са наши братя и наш народ“.

Освен това синодът реши да се определи Синодална архиерейска комисия за преговори с Македонската църква и останалите Поместни православни църкви за установяването на каноническия ѝ статут. В състава на комисията влизат Старозагорският митрополит Киприан, който ще е неин председател, а членове ще са Ловчанският митрополит Гавриил, Пловдивскит митрополит Николай, Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, Неврокопският митрополит Серафим, Русенският митрополит Наум и Врачанският митрополит Григорий.