София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦЪРКВАТА ПОЧИТА ДНЕС ЙОРДАНОВДЕН

ПАТРИАРХ НЕОФИТ ОТСЛУЖИ СВЕТА ЛИТУРГИЯ

8 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Днес православната църква почита Богоявление. Негово Светейшество Българският Патриарх и Софийски митрополит Неофит отслужи света литургия в храм-паметник „Свети Александър Невски“.

Патриархът оглави и Богоявленският водосвет пред храма. Водосветът напомня на вярващите, че кръстените чрез вода и дух са призвани към постоянно усъвършенстване. Днес църквата отбелязва светото кръщение на Исус Христос във водите на река Йордан. Той е покръстен с потапянето си в Йордановските води и е покръстен от Йоан Предтеча. След покръстването Исус поема върху себе си греховете на човешкия род. За проповедта на Йоан Кръстител се казва, че е започнала от времето на кесаря Тиберия и на поставените от него управители и първосвещеници в Юдея с напомняне за пророческо предсказание. Това е денят на първото открито явяване на тайната Троица - Отец, Син и Дух Светии.
По традиция днес бяха благословени бойните знамена с богоявленска вода. Президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на българската армия на площад „Свети Александър Невски“ в София. Той присъства и по бреме на благославянето на знамената на националната гвардейска част и Военната академия „Георги Раковски“, както и знамената-светини. Осветени на Йордановден са знамето на Първи конен полк, участвало в Сръбско-българската, Балканската и Първата световна война. Осветено беше и знамето, ушито за българското опълчение през 1877-а година от Стиляна Параскевова, което е прототип на българския национален флаг.
Богоявление или Йордановден е почитан и от хората, които празнуват днес именния си ден – Йордан, Йорднака, Богдан, Богдана, Богомил, Борислав, Борислава.
Екипът на телевизия Евроком честити именния ден на колегите Богомил Филипов и Борислав Бориславов, като им пожелава много здраве и успехи във всяко начинание!