София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

ЦЪРКВАТА ПОЧИТА ПАМЕТТА НА СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

СВЕТИЦАТА СЕ СЧИТА ЗА ПОКРОВИТЕЛКА НА ВОДИТЕ И ЗАКРИЛНИЦА НА СОЗОПОЛ

9 годиниЛюбопитно 11 Боряна Райчева

Българската православна църква почита днес паметта на Света великомъченица Марина.

Тя била дъщеря на езически жрец в Антиохия през трети век, възпитана от баща си в идолопоклоничество, но Бог й дал да узнае истината и я призовал при себе си. Марина много желаела да получи своето кръщение, но нямало свещеник нито в града, нито в околностите, който да извърши тайнството.
Пръв неин гонител станал нейният баща. 16-годишната девойка срещнала управителя на източните провинции Олимврий и смело му изповядала вярата си, заради което била подложена на ужасни изтезания. Молитвите й към Бог да я удостои да мине през водата на кръщението навели Олимврий на мисълта да я удави. Хвърлили вързаната девойка в грамадна каца с вода. Тя започнала да се моли на Господа да й развърже веригите, а водата да бъде желаното от нея свето кръщение и възраждане за вечен живот.
Едва свършила молитвата, оковите се разкъсали и неизказана светлина огряла Марина. Мъченицата стояла във водата и пеела хвалебствена песен. След това била осъдена на смърт.
В деня на Света великомъченица Марина своя празник празнува Созопол. Светицата се счита за покровителка на водите и закрилница на града.
Междувременно в храма, носещ името на светицата, който е в двора на Софийската митрополия, ще бъде отслужена празнична Света литургия. Това съобщи отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. В храма ще бъдат изложени за поклонение мощи на Света Марина и мощите на Свети Серафим Саровски. Тези светини Руската православна църква дари наскоро на Българската православна църква в отговор на молба, която патриарх Неофит и Светият синод на БПЦ отправиха към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, припомнят от Синода. Мощехранителницата с мощите на преподобния Серафим Саровски се излага за първи път за поклонение пред православните българи. Предстои Светият синод на БПЦ да вземе официално решение къде ще се съхраняват тези мощи.

Източник: ДАРИК