София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Караянчева призова депутатите да идват на работа

БСП и ВОЛЯ отговориха с ултиматум

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председател на Народното събрание Цвета Караянчева призова народните представители да идват на работа и да се регистрират, защото това е основната работа на депутатите. Това каза Караянчева за БНР след като в петък пленарното заседание не се проведе поради липсата на кворум, тъй като депутати от БСП и ДПС не се регистрираха.

"Народните представители, трябва да бъдем в залата и трябва да водим дебат", заключи Караянчева. Не искам да си мисля, че колегите от опозицията бягат от дебата за бюджета, защото този бюджет е най-добрият досега, който е предлаган от управляващи. Виждате, че от самите синдикати е подкрепен. Нека да влезнат в залата, нека да направят дебати. Иначе за кворума ние ще се справим, мобилизирали сме се моите колеги от ГЕРБ, от Обединени патриоти и мисля, че оттук нататък ще имаме кворум“.

Относно разпредеждането на Бойко Борисов парламентарната група на ГЕРБ да не гласува промените в Кодекса за застраховането, внесени от Менда Стоянова, председателят на парламента каза:
„Има планирано обществено обсъждане в Бюджетна комисия в четвъртък и там ще стане ясно точно за какво иде реч в тези промени. Разбира се, като председател на партията, господин Борисов има право да изказва мнение като партиен лидер, още повече, че той е министър-председател. В никакъв случай това не е намеса или скъсване на връзката между нас и правителството, а по-скоро чуване на всяка една тревога на българските граждани."

От БСП пък коментираха, че ако има кворум в Народното събрание, те ще влязат и ще защитят своите аргументи. Това заяви зам.-председател на партията Христо Проданов, но не вярват, че техните предложения ще бъдат приети. „Като абсолютна стойност и като числа наистина най-много пари ще бъдат похарчени за хората. Но преди това ще бъдат взети от хората. Взима се от хората и най-вече от по-бедните“, коментира депутатът от левицата.

Междувременно лидерът на "Воля" Веселин Марешки даде последен срок до края на седмицата на Симеонов и Каракачанов да подадат оставките си. Досега не сме правили това, което правят БСП и ДПС – с нерегистриране в парламента, защото считаме, че това е нашата работа и отговорност на всеки български депутат – да бъде в парламента и да гласува законите.

"Учудваме се защо БСП и ДПС пазят Каракачанов, а са се фокусирали само върху Симеонов, след като се видя, че те са едно и също." - коментира Марешки. Той заяви, че ако докрая на седмицата Валери Симеонов и Красимир Каракачанов не подадат оставките си от "Воля" също ще предприемат мерки за нерегистриране.