София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветан Цветанов е на едноседмична визита във Вашингтон

Той се срещна с бивш помощник държавен секретар на САЩ

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов проведе среща във Вашингтон с бившия помощник държавен секретар в администрациите на Джордж Буш и Барак Обама – посланик Даниел Фрийд.

В рамките на разговора двамата обсъдиха дългогодишното си успешно сътрудничество в редица дейности като противодействието на радикализацията и тероризма и преодоляването на регионални кризи и заплахи. Председателят на ПГ на ГЕРБ запозна американската страна с резултатите от успешно приключилото Българското председателство на Съвета на ЕС и акцентът, който то и правителството на Бойко Борисов успяха да поставят върху европейското бъдеще на страните от Западните Балкани. Цветанов и Фрийд се обединиха около мнението, че Европа и САЩ повече от всякога се нуждаят от сътрудничество и съвместни усилия за решаването на общите предизвикателства.

Двамата изразиха надеждата си, че предстоящата среща на НАТО в Брюксел ще затвърди евроатлантическото единство и ще подпомогне противодействието на външни и враждебни сили. Те обърнаха специално внимание на факта, че в днешния глобален свят много често тези сили имат асиметричен, хибриден характер.

 

Във Вашингтон Цветанов се срещна и с бившия помощник секретар по вътрешна сигурност на САЩ в администрацията на Барак Обама - Алън Бързин.

 

Успешната съвместна дейност между Бързин и Цветанов датира още от 2012 г., когато те стартираха въвеждането на системата за биометрични данни на България, като с този проект бяха положени основите на интегрираната система за гранична сигурност на страната ни.

 

По време на разговора си Цветан Цветанов и Алън Бързин обсъдиха различни аспекти на регионалната сигурност, като в т.ч. и необходимостта от още по-голямо увеличаване обмена на оперативна информация между правоохранителните и разузнавателните служби на държавите-съюзници в НАТО. Двете страни се обединиха около извода, че противодействието на „Ал Кайда“ и Ислямска държава е успешно най-вече поради добрите нива на обмен на оперативна информация.

Цветанов е на едноседмично работно посещение във Вашингтон, където ще участва в 8-ата Трансатлантическа конференция на мозъчните тръстове и в 9-ата Среща на върха на Трансатлантическата парламентарна група.