София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветан Василев е завел две дела в Страсбург срещу България

Банкерът беше изслушан в закрито заседание в съда в Белград

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Цветан Василев е завел две дела срещу България в съда в Страсбург, предаде БНТ, това съобщи самият той на излизане от Висшия съд в Белград, където имаше изслушване на банкера по искането на българските власти за екстрадицията му в страната по обвиненията за финансови злоупотреби в КТБ.

Пред отразяващите процеса журналисти Цветан Василев обясни, че едното дело в Страсбург е заведено в качеството му на физическо лице, а другото е от името на фирмата му "Бромак" - основен акционер във фалиралата банка.

Банкерът не пожела да потвърди информациите в сръбската преса, че е поискал политическо убежище в Сърбия.

Василев бе изслушан от съда в закрито съдебно заседание. Говорителката на институцията Таня Коленшич каза, цитирана от БТА, че решението за екстрадиция ще бъде взето допълнително според закона за международната правна помощ.

На 28 юли 2014 г. прокуратурата в България обвини Цветан Василев задочно за длъжностно присвояване на 206 милиона лева от Корпоративна търговска банка. Той се предаде на властите в Сърбия на 16 септември 2014 г., след като в Белград бе получено известието за неговото издирване. Василев е с мярка за неотклонение "подписка".

На 10 март 2015 г. Висшият съд в Белград взе решение да предаде на България Цветан Василев, но решението бе обжалвано пред Апелативния съд и отменено на 11 март 2015 г. Апелативният съд нареди на Висшия съд да повтори процедурата за установяване на предпоставките за екстрадирането му.