София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветан Василев търси закрила от Америка

Банкерът е наел фирма, която да му помогне да се възползва от закона „Магнитски“

7 годиниПравосъдие 8 Боряна Райчева

Мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев е наел юридическа фирма, която да му помогне да получи закрила от правителството на САЩ по т.нар. закон „Магнитски“, съобщава The Hill.

Василев, който от две години е в Сърбия, има обвинения от българската прокуратура за присвояване в особено големи размери, но засега няма решение от съдебните власти в Белград за предаването му на България.

Законът „Магнитски“ урежда защитата на лица, станали жертва на репресии и нарушения на правата им заради това, че са разкрили случаи на корупция по върховете без значение от тяхната националност.

Според публикацията в The Hill банкерът е наел вашингтонската юридическа фирма JWI Inc. срещу 50 000 долара на месец да подготви документи, които да му помогнат да се възползва от закрилата на закона.

Със случая на Василев се заел и бившият губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън чрез своето сдружение с идеална цел "Ричардсън Сентър фор Глобал Ингейджмънт".

Ричардсън казал пред "Хил", че познава Василев от времето, когато двамата били ангажирани в Атлантическия съвет.

Процедурата все още е н начален етап. Не е известно колко време ще отнеме проучването и няма гаранция, че американската администрация ще се произнесе позитивно по казуса.