София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветан Василев за „Курир“: Не съм престъпник

Банкерът вярва повече в сръбското правосъдие

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Българският банкер Цветан Василев разказва пред сръбския вестник „Курир“ защо Сърбия е убежище за него и семейството му и защо вярва повече на сръбското правосъдие от българското. Той е представен като сръбски бизнесмен, приватизирал Сръбската фабрика за стъкло в Парачин, чийто фалит иска, както и като издирван от Интерпол човек, който намерил спасение в Сърбия, бягайки от българската прокуратура.

Ексбанкерът коментира, че в момента работи за привличането на частни инвестиции в Сърбия от благодарност, че страната е спасила живота му.

Цветан Василев се укрива в Сърбия от четири години. Той е главен обвиняем по делото за фалита на банка КТБ.

„Моето семейство и аз не сме престъпници, които се крият в Сърбия. Ние сме тук, защото вярваме в сръбската съдебна система повече от българския съд“, казва Василев.

Той твърди, че е жертва на политическо преследване от  българския главен прокурор Сотир Цацаров, по заповед на Делян Пеевски, чийто бизнес бил финансиран от КТБ.

„В момента, в който попаднахме в конфликт, защото Пеевски не искаше да изплати дълговете си към банката, той започна политическо преследване срещу мен. Те ме обвиниха, че съм престъпник и че съм фалирал банката, но нямат доказателства. Те обвиниха жена ми и дъщеря ми за измиване на пари, защото законно купиха къща и апартамент в България, унищожиха всички хора, които искаха да ми помогнат по някакъв начин“, коментира банкерът.

По повод фабриката за стъкло в Парачин, той заяви, че целта му е да я спася, а не да я унищожи. „Мисля, че много повече от други познавам проблемите на завода и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение. Въпреки всичко, не се съмнявам в потенциала на този бизнес, защото потреблението на стъкло в този регион е много по-високо от производството. Само Сърбия консумира около 120 000 тона, а капацитетът на фабриката в Парачин е около 80 000 тона годишно. Местоположението на фабриката е друго сравнително предимство“, казва Василев.

През септември 2017 г. търговският съд в Крагуевац уважи иска на фирмата “Вексилум Балкан” за стартиране на процедура за фалит на Сръбската фабрика за стъкло в Парачин заради дълг от над 47 млн. евро.

През 2011 г. имаше една пещ на 20 години, с производствен капацитет от 50 тона на ден. Сега фабриката разполага с две пещи с капацитет 300 тона на ден. Нашата идея беше да въведем в експлоатация и линия за машинно стъкло, като за половината от оборудването за тази линия, платихме осем милиона евро и все още остана неизползвана. Имахме задължение да инвестираме 25 милиона евро, а около 40 милиона евро бяха инвестирани само в оборудване. Предоставихме седем милиона за изплащането на обезщетение за 1000 работници. Имахме задължение за погасяване на дълг към "Сърбиягаз" от 35 милиона, ние бяхме в състояние да изплатим 26 милиона евро, а девет други все още трябва да бъдат платени в момента. Тогава започна атаката срещу моята банка в България и "Глас индъстри" остана без финансиране“, разказа сръбският бизнесмен. 

Запитан за връзките му с бившия сръбски президент Томислав Николич Цветан Василев подчерта, че са се срещнали при откриването на нова линия на фабриката в Парачин и нямат някакви специални отношения, различни от тази на всеки представител на управляващите с голям инвеститор.

Василев твърди също, че никога не е плащал нищо във фондацията на съпругата на Николич Драгица, а тези твърдения са част от кампанията, водена от България и в Сърбия.