София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов: 30 години няма реална интеграция на ромите

От ГЕРБ върнали за година и половина 22 000 ромски деца в училище

пропускане
5 годиниОбщество 13 Боряна Райчева

"Тридесет години има политика, която не води до реалната интеграция на ромите." Това заяви пред "нова телевизия" заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му в програмата на кабинета "Борисов 3 " е заложено да се проведе реална политика в областта на образованието, която да доведе до промяна.
 
След инцидента, от 20 до  30 от  децата в селото обаче са спрели да посещават местното училище, тъй като родителите им се страхували от евентуална саморазправа.
 
Цветанов коментира и незаконните  ромски постройки във Войводиново, както и дейността на кмета на община "Марица" Димитър Иванов, който управлява от 2011-та година насам.
 
Цветанов още веднъж подчерта, че решението на този вид проблеми минава през образоването на ромското малцинство. Той изтъкна, че правителството на ГЕРБ е върнало само за година и половина  22 000 деца от този етнос обратно в училище. По думите му това е най-сигурният начин за излизането на тези лица в бъдеще от гетото.