София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов: Депутатите са с нагласа да се откажат от имунитетите си

Той определи искането на Цацаров като нормална процедура

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан  Цветанов се срещна с канцлера на Австрия Себастиян Курц по време на  конгреса на ЕНП в Хелзинки.

По време на разговора Цветанов поздрави Курц за приемствеността, която е гарантирало неговото правителство, вземайки решението Австрийското  председателство на Съвета на ЕС да продължи приоритетите на  българското правителство и премиера Бойко Борисов за сигурност и европейска перспектива за Западните Балкани, които бяха формулирани по време на Българското председателство.

"Страните от Западните Балкани са в сърцето на Европа и запазването на  стабилността в региона е от ключово значение за общата европейска  сигурност", заяви Цветанов.

Пред журналисти Цветанов коментира искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се снеме имунитетът на шестима депутати, сред които на народния представител от БСП Илияна Йончева и лидерът на „Воля“ Веселин Марешки. „Това са нормални процедури“, каза той.

„Когато българските институции работят, когато има необходимост да се извършат съответните разследвания и когато депутатите имат съответния депутатски имунитет, това е една процедура, в която главният прокурор сезира българския парламент. Народните представители преценяват дали доброволно да се освободят от този имунитет или да минат през процедура в пленарна зала“, обясни Цветанов.

Според него всички народни представители са с нагласата да се откажат от имунитета, за да могат да бъдат направени съответните проверки и подчерта, че истината се излезе наяве в съвсем кратки срокове.