София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цветанов: Горанов сам ще обясни след проверката

Няма човек, който да не може да бъде проверяван, каза зам.-председателят на ГЕРБ

5 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Проверката срещу министър Владислав Горанов показва, че „няма човек, който може да бъде защитен и да не бъде проверяван при постъпване на съответни сигнали“. След проверката Горанов ще може да даде отговор на всичко. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по повод думите на главния прокурор Сотир Цацаров, че финансовият министър Владислав Горанов ще бъде проверяван от Прокуратурата във връзка с жилището, в което живее.

"Това е нещо съвсем нормално, което е казал главният прокурор, и съвсем закономерно е всяка една информация, която постъпва с някакви данни, да бъде проверена, за да може да се спрат всякакви възможни интерпретации или спекулации", допълни Цветанов и призова да не се интерпретира случая, за да се създават новини, а да се изчака приключване на прокурорската проверка.

В отговор на въпрос има ли информация за други проверявани хора от ГЕРБ и МС, той каза: „Не. Всички политици в България са публични лица. Всичко, което имат, са длъжни да го декларират“.

Председателят на ПГ на ГЕРБ отговори на въпрос на Сашо Диков и за назначението на дъщеря му в Световната банка, като заяви, че тя не е получила помощ от бившия европейски комисар от България и вицепрезидент на Световната банка Кристалина Георгиева.

 „Когато завърши, дъщеря ми кандидатства на 4 места. Прие мястото в Световната банка, от двете предложения за работа, които има“, обясни той. „Не смятам, че това е нещо, за което микрофоните трябва да бъдат свалени. Благодаря, че ми задавате този въпрос, защото не искам да въвличам децата и семейството си в излишни спекулации. Дъщеря ми е кандидатствала за работа, както всички деца, които завършват“, посочи той и допълни, че в Световната банка работят над 100 българи.

Цветан Цветанов изрази очакването си до 2019 г. България да бъде приета в Шенген по въздух. „От разговори, които се водят на най-високо политическо ниво, от премиера, от мен и други колеги, смятам, че вече има много по-големи надежди България да се присъедини към Шенгенското пространство на първа стъпка въздух, евентуално и вода, и на по-късен етап сухопътна граница. Убеден съм, че в края на сегашната ЕК това може да бъде факт“, коментира той.

В отговор на въпрос добра новина ли е евентуалното преминаване на „Турски поток“ през България, той каза, че това вече е факт благодарение на интензивните срещи и разговори, проведени от страна на България, за да може да защитим националния си интерес.