София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цветанов и Карадайъ за ситуацията в България

Двамата се срещнаха, за да обсъдят новия член на КС

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ влязоха в спор пред журналисти. Това се случи минути, след като двамата проведоха среща, за да обсъдят номинацията на ГЕРБ на  Красимир Влахов за член на Конституционния съд.
 
Разногласията предизвикаха темите, свързани с отсъствието на депутатите на ДПС и БСП от днешното пленарно заседание, което на практика доведе до провалянето му, както и различният начин, по който двамата виждат положението в страната. Според Карадайъ от началото на управлението на ГЕРБ икономическата ситуация у нас се влошава и че държавата върви по инерция.
 
Основна тема на разговора между двамата лидери е била изборът на нов конституционен съдия, като все още няма яснота дали ДПС ще подкрепят предложеният от ГЕРБ  Красимир Влахов за този пост. Според Карадайъ е изключително важно членовете на Конституционният съд, избрани от Народното събрание да са  консенсусни фигури. От своя страна Цветанов обясни, че е предложил на Карадайъ представители на ДСП също да се срещнат с Влахов, да го изслушат и след това да решат адли да го подкрепят в зала.
 
Относно проваления кворум днес, Карадайъ не каза дали утре депутатите от движението ще се регистрират в зала. Той обясни, че това е въпрос на тактика и че ако сега разкрие каква е тяхната, то ГЕРБ ще имат преднина да отреагират.
 
Цветанов  пък отбеляза, че макар темата за кворума да не е била централна в разговора, казал на Карадайъ, че „все пак днешният ден е една недобра практика“, която смята, че няма да се наложи. Опозицията е в правото си да има своята тактика за регистрация. Ангажимент на управляващото мнозинство е да си събира кворума, за да може да има стабилност, отбеляза лидерът на ПГ на ГЕРБ.